CIBERASSETJAMENT ESCOLAR

El Marc és un adolescent de 12 anys, segueix en el mateix centre des dels 6 anys, al principi dins del seu grup es relacionava només amb un altre noi a qui considerava el seu amic.

Indicis de ciberassetjament.

Amb el temps aquest amic semblava cada vegada més distant i el Marc va percebre que un grup de companys de classe es reien al passar ell. El Marc no sabia que succeïa, però cada vegada se sentia més avergonyit de passar per davant d'aquests companys. Un dia va veure que aquests estaven parlant amb el seu amic, aquest el va mirar i va riure amb els altres. A partir d'aquest moment es va sentir sol i no va voler parlar amb el qui considerava el seu amic. En Marc encara no ho sabia però ja era una víctima de l'assetjament escolar.

Preocupació dels pares davant uns símptomes freqüents en víctimes de ciberbulling.

La soledat s'apoderava del Marc, estava sol al pati, tornava a casa sol, cada vegada estava més trist, des d'un punt de vista terapèutic es podien observar símptomes depressius en el seu estat general i símptomes ansiosos a l'evocar l'escola o els seus companys. En aquest estat va començar visites regulars amb el nostre centre d'atenció psicològica Psedas. Els seus pares percebien que al Marc li passava alguna cosa, sempre havia estat un noi sensible, però ara la cosa els semblava greu, i suspenia gairebé tot.

El Marc disposava d'un telèfon que els seus pares li van donar aquest mateix any, per poder tenir-lo localitzat i estar més tranquils. El que no sabien és que aquesta seria la porta d'entrada dels assetjadors, començava a ser una víctima de ciberbullying.

El Marc era assetjat constantment a través de les xarxes socials, sense poder escapar dels assetjadors, a casa i en la intimitat a través del telèfon mòbil.

Ho va mantenir en secret dels seus pares, fins que van detectar que el Marc havia començat a autolesionar-se. Les autolesions eren com un mètode de càstig per al Marc, intentava satisfer la necessitat de càstig davant d’un sentiment de culpa, al creure que no era digne de ser acceptat pels altres.

Programa de control digital per identificar el ciberassetjament.

En aquest estadi començarem el programa BLOCK CIBERBULLYING, i és on vam descobrir l'assetjament constant que rebia a les xarxes socials, sobretot a través de WhatsApp. Gràcies a aquest programa, es van detectar les fonts i van ser seriosament advertides, aquestes al saber-se controlats per tercers i autoritats, van cessar en el seu assetjament, només el fet de perdre l'anonimat desmunta bona part de l'acció i sobretot l'espai íntim de l'assetjat queda lliure a través del telèfon i les xarxes socials.

Tractament i intervenció psicològica per adolescents en l'adquisició de noves habilitats socials.

El psicòleg amb aquesta informació va poder coordinar una acció escola, pares i alumnes. Gràcies a un tractament en la millora de l'autoestima i la pèrdua de la por, al costat d'un entrenament en les habilitats socials, en Marc va recuperar la confiança, va fer nous amics i va recuperar els seus bons resultats acadèmics.

Temps de tractament : 1 any Blockbullying.
Temps de seguiment i protecció en xarxes : 2 anys Block Ciberbullying.