Assetjament a les xarxes, ciberbullying.

Per als adults Internet és una eina que ens connecta amb el món i ens dona nous serveis o facilita els que ja teníem. Per als adults pot ser un espai on interactuar amb persones llunyanes, veure continguts en línia o estalviar-nos cues per poder relacionar-nos amb les administracions.

Per als nostres joves, nens i adolescents, això no és viscut igual, ells comencen en el món amb considerable ingenuïtat i amb la seguretat de la nostra presència a prop seu. Nosaltres, adults, tenim l’experiència de les nostres relacions fora d’Internet i de com hem fet front a agressions i perills. Aquestes experiències senzillament les hem traslladat al món digital.

Actualment un nen amb un telèfon mòbil està tot sol amb el seu dispositiu en la major part del seu temps, i és una porta oberta al intercanvi de contingut de tota mena sense que tingui en compte els possibles perills, com revelar les seves dades personals, accés a la promoció dels trastorns alimentaris, assetjament sexual «sexting» i el ciberbullying.
Antigament tots coneixíem el que era el bullying o assetjament escolar. Aquest, encara que molt desagradable per a l’afectat, acabava fora de l’àmbit escolar. La casa, les nits, els caps de setmana i les vacances era temps lliure, i després d’un temps de vacances, aquests comportaments es podien extingir.

En l’actual forta digitalització, els nostres fills i filles estan presents en xarxes socials i disposen per al seu ús privat de telèfons intel•ligents amb accés a Internet. Això provoca que el nou assetjament es realitzi per aquest mitjà, sense vigilància, en aparent anonimat i sense limitacions de temps. Aquest fet indueix a que l’assetjat estigui tot el temps lligat a l’assetjament. Ja no hi ha un espai privat i lliure de ciberbullying, la desesperació s’apodera d’ells, la seva gran eina social els ataca siguin on siguin.

 

El ciberbullying és més nociu i perillós que el clàssic bullying que coneixíem, ara tenim menys agressió física però una major agressió intimidadora i psicològica.

 

A Internet és fàcil que algú pugui crear un perfil fals, amb dades i fotografia falsa. Això és un problema triple per als nostres fills. Poden ser enganyats per persones que pretenen aconseguir favors de tot tipus d’ells, és el cas del sexting i tots els xantatges que se’ls poden associar. Ells mateixos poden falsejar la seva identitat i accedir a xarxes socials d’adults, xats i continguts sexuals, de trastorns alimentaris TCA, jocs en línia i consum de tòxics. Finalment, la seva identitat pot ser falsejada i ser donats d’alta en xarxes tòxiques perquè rebi atacs de la comunitat d’aquesta xarxa.

Com a pares i tutors, hem de tenir clar que només al voltant del 19% de les víctimes de ciberassetjament ho expliquen als seus progenitors. Les víctimes de ciberassetjament són fins a 9 vegades més propenses a el suïcidi per donar fi al seu patiment. Al voltant del 45% de menors declara haver rebut ciberassetjament a Internet i sobre el 70% declara haver estat testimonis de ciberassetjament.

Des Block Ciberbullying de Psedas.com, creiem que la millor eina és el diàleg i la confiança entre pares i fills, fomentant un ús responsable i compartit d’Internet. Per això hem desenvolupat un programa sota l’estricte paradigma ètic de l’àmbit sanitari de la psicologia, protecció de dades i protecció al menor. Blockbullying vol ser un poderós suport als pares en aquesta dura i conflictiva tasca de control continu de la vida dels seus fills en el món digital. Som nosaltres des del nostre estricte codi ètic sanitari que rastregem les xarxes i continguts als quals accedeixen els teus fills per detectar aquests riscos sense haver d’afrontar el dur conflicte d’atemptar contra la seva intimitat, baixant la resistència al control per part dels fills, que tenen la garantia de ser només observats en l’aspecte clínic concret predefinit, permetent una vida personal i familiar molt més harmònica.