INSOMNI

Es tracta d'un cas que requeria una intervenció sistèmica directa sobre el símptoma, acompanyada psicologia cognitiva i cognitiva conductual.

Un home de 49 anys es va presentar al nostre centre de psicologia acompanyat per la seva dona, que era una clara font de comunicació, escolta, emoció positiva, equilibri, acompanyament i comprensió. Ell vivia en un estat d'agitació, por, pànic, amb tristesa reactiva, que revelava una intensa preocupació. Va dir que des de feia molt de temps patia d'un insomni rebel, tractat farmacològicament sense èxit, i que portava diversos dies sense dormir.

Els símptomes del insomni.

Havia començat a tenir la classe d'al·lucinacions cromàtiques característiques dels estats de privació del son. S'havia absentat reiteradament de la feina. La seva dona va revelar que fins i tot ella i les seves dues filles estaven alarmades per algunes declaracions que havia fet el seu marit, en el sentit que podia passar alguna cosa catastròfica, com la pèrdua de la seva ocupació i, fins i tot, de les seves facultats mentals.

Era evident que augmentaven les obsessions, compulsions i desorientació vital.

Com es va tractar l'insomni? Explorar les causes per combatre eficaçment els desordres de son.

La teràpia immediata es va basar en la prescripció del símptoma. Una exploració profunda va revelar les pors i problemes que patia a la feina, causants d’un trastorn d’ansietat regulat per una fòbia que havia desencadenat l’insomni com a solució a no anar a la feina.

El tractament va seguir tècniques de psicologia cognitiva i cognitivo conductual, acompanyat de reprogramacions amb PNL i hipnosis lleugera, a part es va derivar un tractament ràpid amb EMDR.

Temps de tractament insomni: 3 setmanes.
Temps de tractament total : 2 mesos.
Temps de control : 6 mesos.

Superar el insomni és possible.

Joaquim va assolir el ritme de son correcte, i finalment va afrontar els reptes de la feina. En dos anys va decidir canviar de lloc de treball per una oferta més adaptada al seu estil de vida.