DEPRESSIÓ i EMDR

Sandra era una dona de trenta-cinc anys, odontòloga. Estava casada amb un metge des de feia deu anys i tenia una filla de cinc anys.

Signes i símptomes de depressió.

Va ser enviada al nostre centre de psicologia pel metge de capçalera, diagnosticada amb estrés, por, pànic, angoixa, ansietat, tristesa i possible depressió. Durant la primera sessió va explicar que havia vingut a teràpia a causa d'una greu malaltia gastrointestinal que patia des de feia gairebé deu anys, la qual li provocava molèsties quotidianes, d'intensitat variable però constants. Fins i tot s'havia sotmès a una intervenció de intestinal, la qual no havia eliminat la simptomatologia.

Quines eren les causes del trastorn depressiu?

El terapeuta va començar llavors a indagar sobre la seva vida de relació. Durant l’exploració psicològica, Sandra sempre es referia a problemes de la feina, i com ella va demanar, inicialment es van tractar tots aquest petits problemes laborals. Malgrat tot encara veiem en menor grau l’estrés, angoixa, ansietat i tristesa. Varem suposar que la pacient estava dissimulant els símptomes i sobretot la causa. Detectàvem problemes d’inseguretat, baixa autoestima i conflictes de parella, que la pacient no expressava directament.

Tractament de la depressió amb programació neurolingüística (PNL).

Es decideix forçar la situació, ja que les molèsties de la feina es consideren superades pel tractament, i prescriure un suposat final de tractament amb una relaxació profunda i una hipnosis lleugera. Gràcies a aquest planteig la pacient va confessar que el que realment li passava era que poc després de casar-se, havia iniciat una relació extraconjugal amb un excompany de la universitat. Aquesta relació encara durava en el moment d'iniciar la teràpia. Pel que fa a la relació conjugal, Sandra sostenia que hi havia molt d'afecte entre ella i el marit, encara que la relació no fos gaire passional.

Es descrivia com una dona minuciosa i perfeccionista. Quant als seus símptomes, assenyalava que havien aparegut pocs mesos després d'haver iniciat la seva relació extraconjugal. Es va procedir a un afrontament cognitiu i tècniques de PNL.
És de destacar que en les dues sessions havia decidit afrontar la dolorosa ruptura de la relació amb l'amant. En poques sessions havia superat els sentiments de tristesa, ira i desesperació.

Tractament Fase 1 · Psicologia cognitiva, conductual i psicologia estratègica emocional : 16 setmanes.
Tractament Fase 2 · Psicologia cognitiva : 5 setmanes.
Tractament de Control : 4 mesos.