Adolescent i Ansietat examens

Isaac, tractament virtual, pànic

Es posa en contacte amb nosaltres pel formulari web Isaac, un noi de 19 anys, estudiant, i arriba al despatx virtual molt preocupat i agitat, amb cara d'angoixa, referint desesperadament que necessita ajuda ja que el preocupa molt la situació per la qual està passant a la universitat, ja fa tres mesos que va ingressar a la universitat i la sola idea en el seu cap d’un examen el posa molt nerviós, tant que dies abans de l'examen real, refereix que no pot dormir, menja només un àpat a el dia, refereix també que amb només veure l'agenda i la data dels exàmens, sent que li sortirà el cor, li comencen a suar les mans, comença a tenir nàusees, sent un dolor abdominal molt fort.
Refereix que fa una setmana va tenir diversos exàmens i en cap va poder respondre ja que va començar a tenir tots els símptomes anteriors i la seva ment es va bloquejar, encara que hagi estudiat per dues setmanes consecutives intensivament.
La teràpia a utilitzar aquesta basada en la dessensibilització sistemàtica, aquesta teràpia és molt eficient en els quadres d'ansietat. La finalitat d'aquesta teràpia és ensenyar als pacients a relaxar-se, i quan es troben en un estat de relaxació, induir en forma gradual sèries d'estímuls productors d'ansietat, que van en augment, buscant, que en un determinat moment, el pacient es dessensibilitzi davant els estímuls productors de temor.
El procediment comença recopilant la història, per saber l'inici de la por, ja sigui per entrevistes o per aplicació de qüestionaris que passem per correu electrònic, això es fa per assenyalar amb precisió la font de l'ansietat del pacient, així com veure si la teràpia és apropiada per al pacient, o veure si seria apropiat amb el potencial del pacient per enfrontar la situació, potencial que es bo malgrat que reacciona negativament amb certes circumstàncies d'ansietat extrema.

Se li explica el problema al pacient en sessió virtual, se li explica amb exemples de la mateixa vida del pacient, i per descriure la manera en què es van adquirir les ansietats.
Tot seguit, s'explica al despatx virtual en videoconferència privada, el procediment de la sensibilització sistemàtica i això ho fa per convèncer l'eficàcia d'aquesta tècnica, el següent pas és la jerarquia d'ansietat en la qual se li demana al pacient que aïlli els temes recurrents a les dificultats i ansietats, i després s'ordena en termes del seu poder per produir ansietat. Les classifiquem segons si provoquen nivells molt baixos fins a les situacions que precipiten situacions extremes. La jerarquia pot incloure de 20 a 25 situacions en classificacions de baix, moderat i extrem.
Després d'elaborar la jerarquia es posa al pacient en completa relaxació gracies a un vídeo que indueix un estat de relaxació, en què durant uns minuts la persona aconsegueix parar la seva ment. Mentre es troba completament relaxat se li demana que imaginin l'element més feble de la jerarquia i que provoca menys ansietat, nosaltres descrivim l'escena i el pacient imagina que està en ella durant 10 segons. El terapeuta fa que el pacient avanci per la jerarquia, entre dues o tres punts per sessió, realitzant modificacions imaginades en l'escena que fan que el fet imaginat sigui menys estressant i que no pateixi en el procés.
Si el pacient arribava a tenir un grau alt d'ansietat, llavors el terapeuta l’ajudava a relaxar novament per exposició a vídeos preparats per atenuar el pensament circular i reduir clarament l'ansietat, un cop més després d'uns quants minuts es pot tornar a iniciar el procediment d'imaginació i modificació adaptativa del que imaginat.
Després d'un període de diverses sessions virtuals, unes 2 sessions per cada punt, el pacient pot idealment imaginar la vivencia més alta en la jerarquia d’ansietat, sense sentir molèstia, i afrontar correctament aquests exàmens, sense mes molèstia en la seva vida normal.

Temps de tractament virtual: 10 sessions en 3 mesos